Μέτσοβο

metsovo

Ημέρα 1: Αθήνα – Μέτσοβο – Ιωάννινα

Πρωινή αναχώρηση από το γραφείο μας στην Αθήνα. Μέσω ενδιάμεσων στάσεων θα φτάσουμε στο Μέτσοβο, την ορεινή αυτή κωμόπολη με την αξιόλογη τουριστική υποδομή, χτισμένη σε υψόμετρο 1160μ.. Το Μέτσοβο συνδυάζει τέλεια το παρελθόν με το παρόν χωρίς να χάνει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα στην πορεία του χρόνου. Θα δούμε το συνεδριακό κέντρο Διάσελο, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, τις παραδοσιακές βρύσες, την κεντρική πλατεία, την Πινακοθήκη Αβέρωφ (προαιρετικά). Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουμε για την πόλη των Ιωαννίνων μέσα από ένα εντυπωσιακά καταπράσινο τοπίο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2: Καλπάκι – Ι.Μ. Μολυβδοσκέπαστης – Κόνιτσα – Μονοδένδρι

Άφθονα μικρά χωριά, αγροτικοί οικισμοί, γεφύρια και διάσπαρτα βυζαντινά, αλλά και μεταβυζαντινά μνημεία μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου εδώ και πολλούς αιώνες στην περιοχή. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από το Καλπάκι, ένα χωριό χτισμένο σε κομβικό σημείο, πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων–Κόνιτσας. Θα επισκεφτούμε το Μνημείο των Πεσόντων, και το Μουσείο Πολέμου, το οποίο περιλαμβάνει ενθυμήματα του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-1941. Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στο παλαιότερο μοναστήρι της Ηπείρου, την Παναγιά Μολυβδοσκέπαστη μέσα από μια διαδρομή που ξεδιπλώνεται ακολουθώντας τον ποταμό Αωό.

Στη συνέχεια αναχωρούμε για το Μονοδένδρι στα Ζαγόρια, απ’ όπου θα θαυμάσουμε το Φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο του κόσμου, και θα κατέβουμε έως τη Βυζαντινή Μονή της Αγίας Παρασκευής χτισμένη σε εντυπωσιακή ορθοπλαγιά του φαραγγιού του Βίκου. Στα υψώματα της περιοχής έγιναν πάμπολλες στρατιωτικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λουλουδιασμένες αυλές, γραφικά καλντερίμια, περιπατητικές διαδρομές, εκπληκτικής ομορφιάς, συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα. Τελευταία στάση στην Κόνιτσα που είναι μια όμορφη κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Σμόλικα. Περιδιαβαίνοντας τους πλακόστρωτους δρόμους θαρρούμε πως κάπου εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει. Επιστροφή στα Ιωάννινα αργά το απόγευμα.

Ημέρα 3: Ιωάννινα (Νησάκι – Παλαιά Πόλη – Κάστρο- Μουσείο Βρέλλη)

Τη σημερινή μας μέρα θα την αφιερώσουμε στη πόλη των Ιωαννίνων. Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε το φημισμένο Μουσείο Βρέλλη με τα κέρινα ομοιώματα της Επανάστασης, μοναδικό στη χώρα μας. Στη συνέχεια, με βάρκα, κατευθυνόμαστε προς το Νησί, μια μικρή όαση πράσινου και γαλήνης καταμεσής της Παμβώτιδας. Η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπήνων, η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα και το Μουσείο Προεπαναστατικής Εποχής είναι κάποιες από τις περιοχές στις οποίες θα περιηγηθούμε.

Στο γυρισμό μας στην πόλη των Ιωαννίνων, θα περάσουμε από το κάστρο με τις ακροπόλεις του Ιτς Καλέ και του Ασλάν πασά. Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Πρόκειται για το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο της ελληνικής επικράτειας με αδιάκοπη ιστορία. Με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε μία πραγματική πολιτεία, στο πλαίσιο της οποίας προόδευσε σε υψηλό βαθμό η πνευματική ζωή των Ιωαννίνων. Η βόλτα μας στον παραλίμνιο δρόμο, με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και το γραφικό Μόλο, θα μας μαγέψει. Επιστρέφουμε για δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4: Ιωάννινα – Σπήλαιο Περάματος – Αθήνα

Μετά το πλούσιο πρωινό μας, θα επισκεφθούμε το Σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα. Χρειάστηκαν 1.500.000 χρόνια να περάσουν για να δημιουργηθούν οι εκθαμβωτικοί σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών που το συγκροτούν. Στη συνέχεια ακολουθούμε το δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα, με ενδιάμεσες στάσεις, έχοντας τις καλύτερες εικόνες μιας υπέροχης τετραήμερης διαδρομής.

439total visits,1visits today